Skip to content

Recept på varm choklad

Många håller nog med om att en kopp varm choklad är den perfekta drycken under årets kallare delar. Andra har förstått att med ett bra recept på varm choklad så har man den ultimata drycken till fikastunden eller utflykten oavsett tid på året. På den här sidan kommer du få just recept på varm choklad, men du kommer också få lära dig lite om chokladens historia samt vad som utmärker choklad av riktigt hög kvalitet. Förhoppningsvis kommer du bli inspirerad till att utforska denna härliga dryck vidare på egen hand, och kanske kommer du till och med byta ut kaffekoppen mot en kopp med varm choklad!

Recept på varm choklad

Som livsmedel så sträcker sig chokladens historia ända från mayaindianernas kultur i det område som vi idag kallar Mesoamerika (alltså från södra Mexiko ner till El Salvador). Det var här som man för mer än femton hundra år sedan upptäckte att de höga kakaoträdens frukter innehöll något väldigt speciellt – nämligen kakaobönor. Man tror att ett tidigt recept på varm choklad innebar att man helt enkelt krossade dessa bönor till en mjuk massa som man sedan blandade med vatten för att dricka.

Recept på varm choklad

Att dricka en kopp tillredd enligt metoden ovan borde ha inneburit en väldigt bitter smakupplevelse eftersom kakaobönan innehåller ämnet teobromin. Detta är ett centralstimulerande ämne som har en bitter smak samtidigt som det är giftigt för många djur, men det är helt ofarligt för människan. Ett mer modernt recept på varm choklad innebär att kakaobönorna får fermentera (alltså jäsa) under några dagar eller upp till en vecka. Detta ger kakaomassan en betydligt mindre bitter smak, och i kombination med till exempel mjölk och socker så har den färdiga produkten som vi idag känner som choklad fått sin smak.

Gör din egen varma choklad enkelt

Även om fermenteringen av kakaobönorna innebär att den bittra smaken minskar så finns det alltid en viss bitterhet kvar, och denna smak blir mer framträdande ju högre halt av kakao den färdiga produkten innehåller. Detta kan man tydligt märka om man exempelvis äter en chokladkaka med en kakaohalt på mer än 80 procent. När det då gäller recept på varm choklad så blir detta en högst personlig sak, men genom att utgå från ett kakaopulver med hög kakaohalt så kan man själv balansera med socker och mjölk. För lite extra tryck i koppen så rekommenderas lite mald chili!

Oavsett vilket recept på varm choklad du väljer när du ska tillreda din kopp så kommer den alltid innehålla kakao och därmed ämnet teobromin, som nämndes tidigare. Eftersom detta ämne är centralstimulerande i likhet med koffein till exempel, så kan du räkna med att din kopp med varm choklad kommer att pigga upp dig. En starkare kopp, alltså en som innehåller mer kakao, kommer ha en något vassare smak men alltså ha en ännu mer vederkvickande effekt på den som dricker den.

Utgå från kakao av hög kvalitet

Förhoppningsvis så har du genom att läsa denna text förstått att ett recept på varm choklad inte är så krångligt. Om du bara tänker på att utgå från kakao av hög kvalitet så har du stor frihet att göra din kopp precis så som du vill ha den. Tumregeln är att ju högre halt av kakao (av god kvalitet) desto mer ”vuxen” och något mer bitter smak, och tvärtom: ett recept på varm choklad som innehåller mer mjölk och socker i förhållande till kakao uppskattas i större utsträckning av de yngre. Oavsett om det är till fikat på kontoret eller till barnens skolutflykt så passar varm choklad lika fint.