Skip to content

Mozartkulor

Speciellt vid jul skapas det många olika sorters godis. I Sverige äter man mängder av julgodis. En av sorterna som man brukar göra är Mozartkulor.

Mozartkulor skapades 1890

Mozartkulor äts över hela världen.

Mozartkulor skapades för första gången 1890 av en konditor från Österrike. Konditorn, Paul Furst, skapade kulan under namnet Mozartbonbon och den var tillägnad kompositören Mozart på 100-årsdagen efter hans död. Konditoriet Furst lever kvar idag, i Salzburg, och har rättigheten att skapa Mozartkulan och kalla den för ett original, det enda konditoriet i världen som kan göra det. Dock är inte namnet Mozartkula skyddat vilket har gjort att det har uppkommit många kopior runt om i världen, bland annat i Tyskland. Mirabell från Österrike tillverkar bland den största mängden industritillverkade ”kulor”, men deras version är kubformad och kallas för Mozartwûrfel.

Mozartkulor finns i många versioner och under många namn. Förutom Mirabell i Österrike, tillverkas också kulorna i stor mängd genom industritillverkning av Reber från Tyskland. Sedan 1938 har Reber tillverkat Mozart-Kugeln som liknar kulan till formen men har en platt bas att stå på. Reber tillverkar upp till 500 000 Mozart-Kugeln om dagen och exporterar godsaken till över 50 länder. Länder de exporterar till är till exempel USA, Kina, Ryssland, Schweiz och Ungern. Receptet är detsamma som i originalet, sötmandel-och pistagemassa, nougat och ett överdrag av mörk choklad, men de tillverkas i olika utföranden och får endast bära märkningen ”äkta”, inte original.

Skapa en Mozartkula

Mozartkulor är goda både som julgodis och en godbit för hela året om. Det som kan vara skillnad på de som man gör själv och originalet är att mandelmassan är gjord av endast sötmandel jämfört med originalets sötmandel-och pistagemassa. Det man behöver är sötmandel, nougat och mörk choklad. Om man vill dekorera kulorna efter att de är tillverkade, behöver man också vit choklad. Man börjar med att skiva mandelmassan så tunt som möjligt. Använd en riktigt vass kniv. Om skivorna blir för tjocka, blir risken att kulorna blir lite väl mastiga. Fortsätt sedan med att skära nougaten i små fyrkanter.

Lägg en liten nougatfyrkant på en skiva mandelmassan. Kläm ihop så att mandelmassan täcker nougaten helt och hållet. Rulla paketen till Mozartkulor. Den ska bli till en jämn, fin kula och det är viktigt att nougaten täcks överallt. Om du har fått för mycket mandelmassa i din kula, kan du justera detta genom att ta bort lite och återigen rulla till en jämn kula. Smält sedan den mörka chokladen långsamt i ett vattenbad. Lägg en kula i chokladen och låt den täckas av chokladen helt och hållet. Använd dig av en gaffel för att kunna rulla runt Mozartkulan. Plocka upp dina Mozartkulor med gaffel och låt dem bollas fram och tillbaka mellan gafflarna så att den överflödiga chokladen rinner av. Låt dem stelna på bakplåtspapper på ett svalt ställe. Dekorera med vit choklad om så önskas.

Mozartkulan nu och då

Mozartkulor har sitt ursprung i Salzburg i Österrike där en konditor, Paul Furst tillverkade den första kulan. Den Mozartkulan tillverkas där ännu idag och kallas för originalkulan. Fursts Mozartkulor skapades till 100-årsdagen av Mozarts död. Den första kulan som tillverkades var fullständigt rund och innehöll massa från sötmandel och pistagenötter, nougat och mörk choklad. Efter detta skapades många kopior av kulan bland annat av Mirabell i Österrike som är en av de företag i världen som tillverkar flest industritillverkade kulor. Ett annat företag som är framgångsrikt på marknaden är Reber som kommer från Tyskland. De exporterar sin version av kulan till över 50 länder i världen och kallar sin kula för Mozart-Kugeln.