Skip to content

Chokladprovning

Vill du bli expert på choklad? Då kanske chokladprovning är något för dig! Flera chokladbutiker och chokladfabriker brukar erbjuda chokladprovning mot betalning där du får pröva olika sorters choklad, och även smaka på olika smakkombinationer som du kanske inte alls trodde skulle funka. Visste du att till exempel att pasta och chokladsås är en sån kombination? Men var ska man vända sig om man vill prova choklad? Och vad ska man tänka på? Kan man ta med sig sig hund? Den sista frågan är förstås nej eftersom choklad är giftigt för hundar. Och hunden får antagligen inte heller tas in in en chokladfabrik. För alla andra frågor, se nedan!

Chokladprovning för dig och din partner

Chokladprovning för dig och din partner.

Chokladprovning kan vara en perfekt present för din partner eftersom choklad utvidgar blodkärlen och därmed har en lusthöjande effekt. Med det sagt går det också förstås att ta med en vän (kanske en vän som du vill vara mer än bara vän med?) och testa högklassig choklad från olika delar av världen. Under en provning får man lära sig om chokladens historia, var den kommer ifrån och hur den tillverkas. Men inte minst handlar provningen om att testa olika chokladaromer, chokladkaraktärer och finna nya favoriter inom chokladutbudet. Men kom ihåg att köpa biljetter tidigt eftersom dessa biljetter ofta är slutsålda för den närmsta tiden och framåt.

Några orter som erbjuder chokladprovning är Stockholm, Göteborg, Jönköping, Lilla Edet, Norrköping, Uppsala, Örebro, Östersund och Malmö. Kanske känner du efter en provning att du skulle vilja gå vidare med detta och bli en expert? Enligt experter gör en högre andel kakaomassa automatiskt inte en choklad godare. Det gyllene snittet är runt 75 procent kakaomassa. En högre andel kakaomassa ger bara en bittrare smak, menar experter. Att bli chokladexpert kräver mängdträning för att träna upp sina smaklökar. Javisst, det går att känna nyanser precis som en vinexpert eller en ostexpert kan känna små skillnader i smaken som ett otränat smaksinne inte kan uppfatta.

Experterna tips på bra chokladsorter

Efter en chokladprovning kanske du vill lära dig mer om choklad. Då finns det några tips från chokladexperter som du kan läsa om. Det finns praliner från Venezuela med runt 82 procent kakaomassa som passar perfekt till kaffe. Är kakaomassan runt 86 procent passar de bra till rött vin från Madeira eller Amarone. Med vad skiljer detta från en tryffel? Detta namn kommer från att chokladbollen ser ut som svampen tryffel men där stannar likheten. En chokladtryffel är gjord på en mjuk kakaomassa som kallas för ganache och görs på bland annat grädde. På grund av detta varar en chokladtryffel högst i en vecka eftersom den jäser.

Under en chokladprovning får du smaka på choklad gjort på olika kakaobönor. Och skillnaden märks. Den bästa och dyraste kakaobönan heter Criollo och har odlats av människor sedan mayaindianerna upptäckte den. Söker du efter lyxchoklad är det denna kakaoböna du ska leta efter i listan över ingredienser. Till exempel det kända chokladföretaget Godiva använder inte denna kakaoböna utan istället en billigare som har en svagare chokladarom än Criollo. Men eftersom du känner till skillnaden, och förhoppningsvis har smakat skillnaden under provningen, kommer du att köpa annan choklad framöver!

Hur du väljer choklad

Under en chokladprovning kommer du att få titta på hur kakaomassa och fett skiljer sig åt mellan olika chokladsorter. Vissa tillverkare använder kokosfett och andra använder kakaofett. Skillnaden är i smaken men även hur nyttigt det är. Kokosfett är sämre för kroppen än vad kakaofett är. Ett annat sätt att välja ut choklad efter en chokladprovning är att kolla om det har ett Fairtrade-märke eller inte. Många kakaoplantage utnyttjar deras anställda som går under osäkra arbetsförhållanden med långa arbetstimmar. Fairtrade ser till att de får en rättvis lön och har rättigheter som anställd. Och gå alltid till en chokladbutik eller liknande butik som har större utbud av kvalitativ choklad för att kunna välja choklad från de bästa bönorna.